איך בוחרים אדריכל?
לפני עשר שנים התחלנו בתכנון הבית שלנו, זה שאנו מתגוררים בו היום, בניר בנים.
כצעד ראשון נפגשנו עם שלושה אדריכלים. אז עוד הייתי עורכת דין, נטולת קשר לתחומי העיצוב והאדריכלות, ולא הבנתי מה צפוי לי, מה התהליך, מה השלבים.
אחד האדריכלים שנפגשנו איתם היה צעיר מלא מוטיבציה. אנשים צעירים הם מצד אחד עם פחות ניסיון, אך מצד שני הם רעבים להוכיח את עצמם, ולפעמים יקטפו בשבילכם את הירח אם צריך, כדי שתהיו מרוצים ותפיצו את הבשורה.
מסיבה זו דווקא שקלנו לתת לאותו אדריכל הזדמנות, אך כאשר ביקר בביתנו והודיע לנו חגיגית שהסלון שלנו שהיה מורכב אז מספת דו אדומה וספת תלת כתומה, לא יעבור איתנו לבית החדש... אז נגמר הרומן.
הבנו שאין לנו כימיה, איננו חולקים את אותו טעם עיצובי, שהוא לא מעריך, מכבד ומתחבר לטעמנו הססגוני (שהתמתן עם השנים יש לומר) ולכן כדאי שנמצא לנו מישהו אחר.
בסוף סגרנו עם אדריכלית נחמדה, שהובילה אותנו בבטחה לעבר בית החלומות. גם בפגישה הראשונה וגם בהמשך הדרך היא הייתה סבלנית, פתוחה, קשובה, ועמדה בטלטלות התכנוניות והרגשיות שלנו. כן, זה לא היה קל. בדרך כלל זה לא קל, אבל עם תקשורת טובה ונכונות אפשר לעבור את זה בשלום.
אז איך בוחרים?
כימיה.
בעיניי זה מאוד חשוב. קחו בחשבון שאתם יוצאים למסע ארוך, ועומדים לבלות עם האדריכל/ית שלכם שעות רבות בדיונים על פרוגרמה, צרכים, סקיצות, תלת מימד, תכניות עבודה ולעתים גם עיצוב פנים. מדובר ביחסים שנמשכים החל מכמה חודשים כאשר מדובר בשיפוץ קטן, ועד כמה שנים כאשר מדובר בבנייה של בית חדש. כדאי שיהיה לכם נעים עם הדמות שתלווה אתכם בתהליך הארוך הזה. אל תוותרו על כימיה.
תכולה.
כאשר אתם משווים בין הצעות המחיר, שימו דגש לא רק על המספר בסוף, אלא גם על תכולת העבודה שאתם מקבלים מהאדריכל/ית. קראו את האותיות הקטנות, ואם יש הצעה שהיא יותר מפורטת אל תתביישו לשאול את האחרים האם התכולה שלהם כוללת את הסעיפים הללו, ותבקשו שהפירוט הזה ייכתב בהסכם ביניכם.
כמה דוגמאות בעניין זה. בדקו האם אתם מוגבלים במספר סקיצות, האם תקבלו הדמיה בתלת מימד, מה כוללות תכניות העבודה, איזה תכולות של עיצוב פנים אתם מקבלים (אם בכלל), כמה ביקורים של פיקוח עליון יתקיימו.
בעניין לוח זמנים, העסק בעייתי. הסיבה היא שיש גורמים שמשפיעים על הקצב שאינם תלויים באדריכל, כולל זמן התגובה שלכם, וזמן התגובה של הרשויות השונות. עם זאת, תוכלו לבדוק מה הלו"ז בשלבים שתלויים באדריכל, כגון הכנת סקיצות ראשונות, הכנת תלת מימד אחרי אישור התכנית, הכנת גרמושקה וכו'.
המלצות.
מידיי פעם מגיעה אליי משפחה שהיחסים עם האדריכל הקודם עלו על שרטון. זה מאוד מתיש לעבור אדריכל/ית באמצע תהליך, כי צריך שוב לשתף בכל אורחות חייכם, חלומותיכם, נטיות לבכם. צריך שוב לבנות אמון. לאדריכל החדש יש אני מאמין משלו, וכל העסק לא פשוט וכמובן יוצא יקר יותר וממושך יותר.
בעידן של ימינו תוכלו להתרשם מעבודות האדריכל ואפילו מאופיו וסגנונו באינטרנט וברשתות החברתיות. זה מאפשר הצצה ומחקר מקדמי אפילו לפני הפגישה הראשונה.
אני ממליצה לבקש מהאדריכל/ית טלפונים של לקוחות קודמים ופשוט לשוחח איתם ולשמוע מאנשים שעברו את זה לפניכם איך הייתה התקשורת, והשירות והאם היו מרוצים. בעיניי זה אפילו יותר חשוב מלראות בתים שאותו אדריכל תכנן, כי בית הוא תוצאה של דיאלוג בין האדריכל ללקוח, ולכל משפחה הסיפור שלה, ששונה מן הסתם משלכם ואם בחרתם אדריכל מקצועי הוא ידע לתפור לכם חליפה לפי מידותיכם.
סוף דבר
לפני שמונה שנים אני ומשפחתי עברנו לבית חדש במושב ניר בנים. קראנו לו הצימר ובתקופה הראשונה החלטנו שמי שרוצה לפגוש אותנו שיבוא אלינו כי פשוט לא מצאנו סיבה לעזוב אותו. הספה האדומה עברה איתנו וגם הכתומה. בינתיים הן הוחלפו ב"סלון הלבן של אמא", אך עדיין הן משמשות אותנו בחוץ ובפינת המשפחה.
והם חיים באושר ועושר עד עצם היום הזה.