top of page

אור גדול

 

השבוע תכננתי תכנית חשמל ותאורה עבור לקוחות שלי. זה חלק מסט תכניות עבודה שמכינים לקראת שלב הביצוע. תכנית חשמל ותאורה מתחילה בשיחה עם המשפחה שבה מנסים לחיות את הנרטיב של הבית, מרגע כניסתנו אליו ועד שאנו עוזבים אותו שוב. איפה נוח לנו להדליק כל נורה? היכן נרצה שקע? היכן עמדת עבודה? ומאיפה מדליקים את הדוד?

תכנית זו כוללת כמובן את תכנון התאורה הן בהיבט הפונקציונאלי והן בהיבט העיצובי. השבוע אסקור מושגים בהקשר של תכנון התאורה בבית.

 

התאמת תאורה לחלל

לעתים מטרת התאורה היא להאיר חלל גדול כמו סלון או מטבח, ולעתים מטרתה להאיר באור ממוקד כמו למשל את משטח עבודה במטבח, או את ספר הקריאה בפינת הקריאה. לעתים התאורה היא פונקציונאלית ולעתים תאורת אווירה. לכל ייעוד יש את התאורה המתאימה לו.

 

סוגים של גופי תאורה

פעם היו שמים מנורה במרכז כל חדר ובכך היה מסתיים תכנון התאורה של הבית. היום היצע האפשרויות הוא רב ומגוון. גופי התאורה יכולים להיות ממוקמים בתקרה, בקירות ואפילו ברצפה. הם יכולים להיות תלויים, צמודים או שקועים.

בגופים שקועים הכוונה לגופים הממוקמים במפלס הקיר, התקרה או הרצפה. אם התקרה היא בטון עליכם יהיה לרכוש קופסאות ביטון ולמקם אותן בטרם יציקת התקרה כדי להכין מקום לגוף התאורה שיותקן בהמשך. אם לעומת זאת השקועים ישולבו בתקרת גבס הרי שניתן יהיה לרכוש אותם לפני עבודות הגבס, ואיש הגבס יכין עבורם את הפתחים המתאימים בלוחות הגבס.

 

עיצוב בגבס

אחת המגמות הנפוצות היא עיצוב תאורה בגבס, בין אם על ידי שילוב של גופי תאורה שקועים, ובין על ידי שילוב של פסי לדים נסתרים. הגבס מאפשר מגוון רב של עיצובים כולל שילוב של פתחי מיזוג האוויר בהנמכות הגבס, נישות, קרניזים ועוד.

 

סוגי נורות

למעט הגופים השקועים, בחירת גופי התאורה והנורות בתוכם רלוונטית בסיום הבנייה או השיפוץ, אחרי שהתכנון הושלם ונקודות התאורה פזורות בחלל. כדאי להתחשב בהרבה גורמים כמו עלות הנורה, עלות השימוש, אורך חיים, צריכת חשמל, והתאמה לחלל. נורות הלד פופולאריות ביותר בין השאר בשל היותן חסכוניות, ובעלות אורך חיים ארוך משמעותית מנורות הליבון, ההלוגן ואף הפלורסנט.

 

צבע האור

לחללים ביתיים אני ממליצה להשתמש רק באור חם! אור לבן, מה שפעם היה נהוג בפלורוסנטים מתאים להארה של חללי עבודה, כאשר רוצים לשמור על רמת ריכוז גבוהה. אני לא מכניסה את האור הלבן לביתי, גם לא לחדר העבודה, הוא פשוט משרה אווירה קרה ולא נעימה, ההיפך ממה שהיינו רוצים בבית שלנו. זה מאוד פשוט, מרבית הנורות מגיעות באור חם או קר ופשוט צריך לבחור נכון.

לסיום, חשוב להעיר שבשל העושר הקיים בתחום עיצוב ותכנון תאורה, חשוב לשמור על קו עיצובי הרמוני, ולא ליפול לטעות נפוצה של ריבוי סגנונות. אני רואה לא פעם בתים שבהם ערב רב של גופים שממוקמים שרירותית בחלל. לי זה מזכיר חנות תאורה. ראו הוזהרתם!

 

bottom of page