אחת או שתיים?
בערב של הפסקת האש נשמתי לרווחה וחזרתי לשגרת ההליכות שלי. 2 סיבובים במושב, עם אחותי וגיסי. אז מה דעתכם, שאלתי אותם, יש לכם רעיון לנושא לכתבה לטור שלי ב"קו למושב"? כן, ענה לי ברק, האם לבנות קומה אחת או שתיים. וואלה. באמת נושא נחמד. כמובן יש לי מה להגיד עליו... קדימה.
לפעמים אין לנו ברירה, כי מגבלות קווי הבניין והמגרש, לעומת הצרכים שלנו מכתיבים לנו בנייה בשתי קומות. למשל במקרה של מגרש קטן או במקרה של בית דו משפחתי. ברור, שכאשר אין מקום לכל רצונותינו בקומה אחת, נעלה לגובה. הדילמה מתחילה כאשר התנאים מאפשרים לנו את חופש הבחירה בין קומה אחת לשתיים ואנו מתלבטים מה עדיף. יש כמובן שיקולים לכאן ולכאן. נסקור את העיקריים.
מדרגות
המשמעות העיקרית של בניית 2 קומות או מפלסים, היא קיומן של מדרגות בבית. יש תקופות בחיים שהניוד למעלה ומטה בעזרת מדרגות יכול להכביד, למשל כאשר יש ילדים צעירים, פעוטות, ואנו חרדים מנפילות, או כאשר אנו מתבגרים או חלילה מוגבלים בתנועתנו, ואז הטיפוס והירידה הם נטל של ממש.
זו הסיבה שיש משפחות שבונות שתי קומות, וממקמות חדר שינה אחד בקומת הקרקע, וזאת כהכנה לימים אחרים.
משפחות אחרות יעדיפו לבנות קומה אחת, נטולת מפלסים ומדרגות, באופן שמאפשר מעבר נוח וקשר רציף בין חלקי הבית.
מדרגות הם כמובן אזור שתופס מקום, אמנם מבחינת שטחי הבנייה מחשיבים פעם אחת את אזור המדרגות אבל עדיין מהלך מדרגות יגזול לנו שטח בערך כמו של חדר קטן.
הפרדת כוחות
יש יתרון לבניית שתי קומות של הפרדה משמעותית בין החלל הפרטי לחלל הציבורי. הפרדה זו אפשרית כמובן גם בקומה אחת, אך הניתוק גדול יותר כאשר כל אזור יושב בקומה נפרדת. זה מאפשר להורים ללכת לישון כאשר הנוער מתכנס בשעות הקטנות של הלילה, ומאפשר לילדה ללמוד למבחן בחדרה למעלה כאשר בני הבית מבלים אחר הצהריים בקומה למטה.
בתמונה בית בו רק יחידת ההורים מוקמה בקומה השנייה. [צילום שלי].
החלונות הגבוהים
לעיתים דווקא יש רצון לשמור על קשר מסויים בין הקומות, ואז מוצאים פתרונות כמו בניית הקומה השנייה בסגנון של גלריה שפתוחה באופן חלקי או מלא ומאפשרת קשר בין האזורים.
בהקשר זה נציין שחלל כפול, שתורם ומאפשר את הקשר בין הקומות הוא מצד אחד אמצעי תכנוני ליצירת תחושת מרחב בשל הגובה הרב, אך מצד שני יש להביא בחשבון את ההשפעה של הגובה על חימום וקירור החלל, וכמובן על יכולתנו לנקות ולתחזק את החלונות הגבוהים.
שעת חרום
אי אפשר שלא להתייחס בימים אלו למיקומו של הממ"ד. ממ"ד בקומה השנייה אמנם אפשרי אך עלותו תהיה גבוהה יותר, כי נאלץ להוריד קירות בטון בהיקפים נכבדים למפלס שמתחתיו. זה החוק. לכן, לרוב ממקמים את הממ"ד בקומה הראשונה, ואז יש לקחת בחשבון שבמקרה של אזעקה שמפתיעה אותנו באמצע הלילה, זה מבצע לא פשוט להגיע לממ"ד בזמן ובשלום ולא ליפול במדרגות בדרך.
זה תלוי
ומה עם הכביסה? שגרת הכביסות היא נחלת כולנו, וככל שהמשפחה גדולה הנטל רב יותר. אם בנינו שתי קומות והחלל הפרטי נמצא למעלה, צריך לתכנן את אזור תליית הכביסה. יש הבוחרים לעשות מרפסת גג בקומה השנייה, ואז אפשר למקם בה אזור של חבלי כביסה. אם זה לא אפשרי, כדאי לחשוב על תכנון פיר שדרכו נזרוק את הכביסה מהקומה השנייה לקומה הראשונה, וכך לא נצטרך לרדת עם הכביסה המלוכלכת. אגב, הפיר לא יעזור לנו בהובלת הכביסה הנקייה לחדרים. הפיר גם לא מקפל כביסה.... חבל.
ב ה צ ל ח ה !